Mi az a hűtőtakaró?

person Írta: otthonkomfort.hu list In: Ágynemű paplan blog Tovább:
Valószínűleg hallott már fűtött takarókról, azokról az extra puha technológiákról, amelyek melegen tartanak, amikor a legnagyobb szükség van rá. De mi az a hűtőtakaró?

   Ha még nem hallottál a hűsítő takarókról, akkor ez a cikk neked szól. A fűtött takaróktól eltérően a hűtőtakarók a forró éjszakákra készülnek. A fejlett hűtési technológia és a speciális nedvességet elvezető szövetek használatával a hűtőtakarók biztosítják a nyugalmat, amellyel megtöri a nyári hőséget.

Az alábbiakban bemutatunk mindent, amit a hűtőtakarókról tudni kell. Emellett kiemeljük a két legjobb könnyű, hőt taszító ágytakarót: a könnyű páratartalmú párnát és a könnyű paplant a Naturtex-től.

A lélegző paplanoktól a hűtőlepedőkig a hűtő kollekciónk mindent tartalmaz, amire szüksége van az alvás beállításának optimalizálásához. 

Hogyan működnek a hűtőtakarók?

A NASA találta fel az 1980-as években, hogy az űrhajósok hűvösek maradjanak, amikor magas hőmérsékletű zónákon haladnak át. Annak érdekében, hogy a legjobban megértsük a hűvös takaró működését, érdemes azzal kezdeni, mi történik alvás közben forró éjszakákon.

Amikor alszunk, testünk hőt bocsát ki matracunkba és ágyneműnkbe, jelentősen felmelegítve a körülöttünk lévő területet. A probléma az, hogy egyes matracok és ágyneműk elzárják ezt a meleget és nedvességet, ahelyett, hogy felszabadítanák azt, ami a felmelegedett ágyban hánykolódáshoz vezet. Ezt a technológiát használják matracokban is a hűtés fokozására. Ha azonban nincs kifejezetten hűvös matraca, a hűsítő takarók segíthetnek a jobb éjszakai alvásban. A hűtőtakarók speciális szöveteket használnak a nedvesség elvezetésére. A hővezetés pedig gondoskodik a természetes testhőről, amely beszorulhat.

Bontsuk tovább a hűtőtakarók működését, összpontosítva a hűtés két fő módjára: a hőszabályozó szövetekre és a hővezető technológiákra.

Hőszabályozó szövetek

Bár a név bonyolultan hangzik, a hőszabályozó szövetek egyszerűen olyan anyagok, amelyek segítenek csökkenteni a hőt. Ezt úgy teszik, hogy elvezetik a nedvességet a testünkből, alacsonyan tartják a testhőmérsékletet és javítják az alvás minőségét. 

A hűtőtakarók népszerű hőszabályozó szövetei közé tartozik a pamut, poliészter, akril és gyapjú. Némelyik még bambusz szövetből is készült!

Ezek a szövetek nemcsak könnyűek, hanem rendkívül lélegzőek is. A legtöbb pedig hűtő tulajdonságokkal rendelkező anyagkeveréket tartalmaz, amelyet kifejezetten a nedvesség elvezetésére terveztek. A Naturtex könnyű hűsítő párnája például 100% microfiber huzattal készül, mely kitűnő hővezető tulajdonságokkal rendelkezik és szinte azonnal szárad, hogy hűvös és száraz maradjon a kényelmesebb alvás érdekében. 

Hővezető technológiák

A hűtőtakarók hővezetésen keresztül is működnek. Egyszerűen fogalmazva, a hővezetés magában foglalja a hő átadását egy forró tárgyról egy hűvösebbre. A hőátadás néhány népszerű módja a következő: 

  • Fázisváltó anyagok (PCM) - A PCM olyan anyagok, amelyek mikrokapszulákat tartalmaznak, amelyek elnyelik a testből a hőt és eloszlatják azt a kényelmesebb alvás érdekében. Pl:A Naturtex Clima control termékekben Cell solution technologiát használ (lyocell szál klimaaktív hatóanyaggal) üreges poliester szálat megtöltik hőelnyelő géllel, ez biztosítja a hűtést.
  • Súlyos takarók- Más néven gravitációs takaró, a súlyozott takaró speciális szöveteket és hővezető technológiákat használ, hogy kényelmesen tartsa az alvókat. Általában rizzsel, pelletekkel vagy üveggyöngyökkel töltve, a gravitációs hűtőtakaró hőt vezet, miközben segít a szorongásban.
  • Léghűtő takarók - Elektromos takaró, amely a klímaberendezés utánzására épült, a léghűtő takaró hideg levegőt pumpál, hogy lehűtse az alvás közbeni hőt.

Bármelyik hőmérséklet -szabályozási technológiát is választja, fontos tudni, hogy mit kap. Szerencsére lefedtünk néhány lélegző ágyneműt. Olvasson tovább, és ismerkedjen meg a piacon található legjobb nedvességet eltakaró takarókkal - a Naturtex könnyű paplanjaival.

Kis páratartalmú paplan

 100% pamutból-szaténból készült és egy réteg merinó gyapjúból készült, a nedvességet kitűnően elvezeti. A merinó gyapjú nemcsak hűtő tulajdonságaival tarja távol a nedvességet, hanem a természet által kifejlesztett kitűnő hőszabályzásával a pihentető éjszakai alvásért.

Bár a hagyományos értelemben nem hűsítő takaró, de a kitűnő páramentesítő tulajdonsága miatt tökéletes azok számára, akik  az éjszakai izzadság megszüntetésére törekednek. Ez a hűvös paplanhuzat segít megőrizni a hűvös hőmérsékletet egész éjszaka. 

A hűtőtakarók előnyei

Amellett, hogy alvás közben hidegen tartja a dolgokat, a hűtőtakaró számos előnnyel jár. Ezek tartalmazzák:

  • Javított alvási minőség - A hűsítő takarók javítják az alvás minőségét. A takarók lélegző anyaga elvezeti a nedvességet és elnyeli a hőt.
  • Az éjszakai izzadás csökkentése - Az éjszakai izzadás pillanatok alatt pokollá változtathatja a nyugodt éjszakai alvást. Szerencsére a hűsítő, lélegző takaró csökkenti az éjszakai izzadást, mivel elnyeli a felesleges hőt, és jelentősen csökkenti az ágynemű alatti hőt.

Tartsa hűvösen az alvást a Naturtexel

Az ilyen típusú takarók hűsítő hatása gyorsan az alvás élményének elengedhetetlen részévé válik. Nem csak elvezetik a nedvességet, hanem elnyelik a felesleges testhőt, így tovább tudsz hűvösebben aludni. 

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December